Asociaţiile Pacienţilor acuză autorităţile sanitare că nu rezolvă problemele din domeniu, decât după ce se ajunge la blocaje. Mesajul vine după ce medicii de familie din toată ţara au anunţat că nu mai prescriu medicamente compensate şi gratuite, de la 1 aprilie. Medicii sunt nemulţumiţi că nu au contractul-cadru de acordare a asistenţei medicale pe anul acesta. În plus, de joi, s-au scumpit medicamentele.
Asociaţiile Pacienţilor acuză autorităţile sanitare că nu rezolvă problemele din domeniu, decât după ce se ajunge la blocaje. Mesajul vine după ce medicii de familie din toată ţara au anunţat că nu mai prescriu medicamente compensate şi gratuite, de la 1 aprilie. În plus, de joi, s-au scumpit medicamentele.
Medicii sunt nemulţumiţi că nu au contractul-cadru de acordare a asistenţei medicale pe anul acesta. Normele cotractului ar fi fost aprobate fără consultarea medicilor şi bugetul pentru medicina de familie ar fi fost redus cu 40%, spun medicii.
Pacienţii se plâng că nu e normal să fie la mijloc de fiecare dată când apar discuţii între medici şi Minister sau Casa Asigurărilor. Medicii de familie adaugă că oricum nu vor semna noul contract, pentru că nu sunt de acord cu prevederile.
În replică, reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate susţin că protestul medicilor ar fi nejustificat şi că vechile contracte ar fi fost prelungite, până la intrarea în vigoare a celor noi.
Pe de altă parte, tot de la 1 aprilie, s-au scumpit medicamentele cu aproximativ 6%, ca urmare a intrării în vigoare a unor noi norme de calcul.
O altă veste proastă pentru pacienţi e că se schimbă modalitatea de compensare a medicamentelor. Măsura a fost deja contestată de asociaţiile pacienţilor, pe motiv că duce la scumpirea de până la nouă ori a unor tratamente. Mai exact, va fi compensată numai substanţa activă dintr-un produs, care de regulă în