Elevii Colegiului „Andrei Şaguna”, instruiţi de bucătari celebri, demonstrează Europei că orădenii au talent la gătit. După traininguri în Polonia şi Bulgaria, echipa bucătarilor de la Şaguna a câştigat locul IV la un concurs internaţional de gastronomie.
Povestea orădenilor a luat naştere la începutul lui 2010, când şcoala a devenit parteneră în proiectul „Comenius Europe on plate”. „Ne doream ca elevii să aibă o şansă în plus de dezvoltare. În străinătate, conceptul culinar e total diferit”, a explicat coordonatoarea proiectului, Cristina Dulău. După ce au studiat evoluţia clasei de ospătari-bucătari a liceului, profesorii au ales şase tineri participanţi. „Pentru mine, proiectul a fost o mare şansă. Eu gătesc cu multă pasiune şi cred în succesul fiecărui fel preparat”, a declarat elevul Raul Felician.
„Am făcut practică în Bulgaria şi Polonia, unde am învăţat din reţetele lor tradiţionale”, a povestit Raul. Tinerii spun că fiecare experienţă le dezvoltă imaginaţia şi îndemânarea culinară. „Bulgarii folosesc condimente ciudate şi în exces, iar polonezii ne-au dat ponturi pentru supe excelente”, a spus şi Alexandru Florea.
Mămăligă pentru portughezi
După trei luni de pregătire, tinerii au avut şansa de a-şi demonstra talentul la un concurs în afara proiectului, organizat în Polonia. Deşi se aflau la prima competiţie, echipa orădenilor a câştigat locul IV. „Am fost fericiţi de rezultat. Nu ne descurajăm, chiar dacă n-am urcat pe podium. La următorul concurs vom fi primii”, s-a ambiţionat Felician.
Şi cum talentul nu a rămas neremarcat, echipa a mai primit o invitaţie pentru competiţia culinară din Portugalia, unde au de gătit o cină românească pentru 50 de persoane. „Ne pregătim peste nouă ore pe săptămână. Le vom arăta europenilor ce gust au bulzul cu mămăligă şi mielul împănat” a precizat Raul.