În urmă cu o săptămână, la hotelul Intercontinental din Bucureşti, s-a desfăşurat, în premieră pentru ţara noastră, Conferinţa Federaţiei Europene a Academiilor de Medicină, organizatorul local fiind Academia de Ştiinţe Medicale (AŞM). Cu acest prilej, dl acad. Laurenţiu M. Popescu, preşedintele AŞM, a fost ales în conducerea FEAM. În următorii doi ani, dsa va îndeplini funcţia de vicepreşedinte, urmând să preia postul de preşedinte pentru perioada 2012–2014, alţi doi ani după aceea făcând în continuare parte din boardul FEAM, ca fost preşedinte. (...)
Despre importantul eveniment de la Bucureşti, la care au fost prezente personalităţi de mare valoare de peste hotare şi din ţară, publicăm, la pag. 2, în exclusivitate pentru „Viaţa medicală“, un amplu material cu declaraţii ale unora din numele de elită participante la Conferinţa FEAM 2010.
În cele ce urmează, vă oferim un interviu cu dl acad. Laurenţiu M. Popescu, vicepreşedinte FEAM, preşedintele AŞM, preşedintele Secţiei de Ştiinţe Medicale a Academiei Române, editorul Journal of Cell and Molecular Medicine. – O conferinţă a Federaţiei Europene a Academiilor de Medicină (FEAM), la Bucureşti. Lucrurile au venit cumva pe neaşteptate. Cum s-a întâmplat?
– Au venit pe neaşteptate pentru unii. Pentru alţii – e drept, o minoritate – au venit aşteptate de mult. Confirmarea efectivă am primit-o anul trecut, în septembrie. A fost cumva neaşteptată şi din punctul de vedere al FEAM şi al oficialităţilor medicale româneşti, pentru că, îndeobşte, în România se practică organizarea de congrese de specialitate şi nu reuniuni in toto, care să reprezinte o ramură. De această dată este vorba de Medicină. Sună însă consonant cu vechea formulă Şcoala românească de Medicină şi înseamnă, în acelaşi timp, recunoaşterea unor eforturi făcute de AŞM, în ultimii ani, de a fi o voce auzită, ascultată, ag