Chiar dacă magazinele cu produse bio au făcut liste de aşteptare pentru ouă eco, clujenii preferă să-şi umple coşurile cu ocazia sărbătorilor pascale din hypermarketuri. Potrivit managerilor magazinelor bio, clujenii nu ar scoate mai mulţi bani pentru a avea parte de un „Paşte-bio“, dacă ar fi mai cumpătaţi şi nu ar privi sărbătoarea ca pe un festin culinar.
Clujenii care vor să aibă parte de o masă de Paşte 100% ecologică scot din buzunare cu aproape 40% mai mult faţă de suma pe care o plătesc pentru aceleaşi produse, care nu sunt bio. Potrivit managerilor magazinelor care comercializează alimente ecologice, majoritatea clujenilor şi-au umplut coşurile din hypermarketuri. „E o problemă de educaţie, nu de costuri. Dacă lumea nu ar privi Paştele ca pe un festival culinar ar putea cu aceaşi bani să aibă parte de o masă delicioasă, consistentă şi sănătoasă. Dacă am mânca mai cumpătat, ne-am putea încadra în aceeaşi sumă”, a explicat Roxana Pencea, managerul magazinului de produse certificate ecologic, Coşul Verde.
„Bătaie“ pe ouăle eco
Aceeaşi situaţie s-a înregistrat la „Coşul Ţărănesc“, o firmă care livrează produse eco la domiciliu, unde cererea pentru asemenea produse a fost sub aşteptări. „E o chestiune de mentalitate. Nu s-a dezvoltat suficient de mult opţiunea pentru produse eco. Am avut însă cereri pentru cozonaci şi pască eco”, a declarat Stela Macarie, director la „Coşul Ţărănesc “. Cu toate acestea, o mare cerere s-a înregistrat la ouă. Clujenii care au dorit să consume de sărbători ouă roşii certificate ecologic au trebuit să se înscrie pe o listă de aşteptare. „Pentru ouă bio s-au făcut rezervări, pentru că în Ardeal există o singură firmă care produce asemenea ouă. În prima jumătate de zi am vândut 60 de cofrage”, a declarat Roxana Pencea.
160 de lei pentru un „Paşte eco“ modest
Astfel, o familie de pat