Minerii de la Băiţa vor intra în greva foamei. Cei 172 de angajaţi ai minei din Bihor nu şi-au primit banii pe luna februarie şi martie. Mineral Mining, firma care administrează mina, a trimis 119 angajaţi în şomaj tehnic, în timp ce 53 dintre angajaţi lucrează zilnic pe promisiuni. Angajaţii sunt în impas. Pe de-o parte, ar vrea să nu meargă la lucru până nu-şi primesc banii, pe de altă parte, sunt conştienţi că în cazul în care nu evacuează apa din mină, în maximum 24 de ore, apa ar mătura satele din vecinătatea minei (Fânaţele şi Nucetul).
„Aşa este constituţia minei. Dacă nu evacuăm apa din mină, se sparge iazul de acumulare, care ţine şi hala de steril, în care există milioane de metri cubi de apă", a explicat Doru Filip, unul dintre maşiniştii minei.
„Am cerut statului român să intervină în remedierea problemei. Am făcut sesizări la Prefectură, la primul-ministru, la Ministerul de Externe, la SRI, la Ministerul Comerţului şi la Preşedenţie, dar toţi ne-au răspuns că problema ţine de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Bihor. ITM-ul i-a amendat, însă pe noi asta nu ne încălzeşte cu nimic", a spus Alexandru Iştoc, liderul sindicatului minerilor din Băiţa.
Angajaţii Mineral Mining sunt nemulţumiţi că nu şi-au primit salariile pe luna februarie. Cei 172 de angajaţi ai Mineral Mining din Băiţa ameninţă cu noi acţiuni de protest. Aceştia nu şi-au primit salariile aferente lunilor februarie şi martie. Mai mult decât atât, 119 mineri au fost trimişi în şomaj tehnic. Aceştia ameninţă că după Paşte vor intra în greva foamei. „După nenumăratele proteste pe care le-am organizat în luna februarie şi la intervenţiile prefectului Gavrilă Ghilea, abia ne-am primit salariile pe lunile decembrie şi ianuarie. De bonurile de masă, angajatorii au uitat însă. Din 26 februarie, săptămânal, am luat legătura cu administratorul suedez al Mineral Mining, Per-Gora