Pentru unele sarcini extrauterine, medicii nu găsesc o cauză clară. Însă, de cele mai multe ori, ele sunt justificate medical. Citeşte în continuare din ce cauze se cuibăreşte „oul” în alt loc decât uterul.
După „întâlnirea" spermatozoidului cu ovulul în trompele uterine, ovulul fecundat ar trebui, în mod normal, să coboare în uter şi să se implanteze în mucoasa acestuia pentru a-şi continua dezvoltarea. Uneori se întâmplă însă ca „oul" să rămână în trompa uterină sau să migreze către alte organe, cum ar fi ovarele, colul uterin sau oriunde în cavitatea abdominală.
În aceste cazuri vorbim de sarcină ectopică sau, cum este cunoscută popular, extrauterină. Dezvoltarea ovulului fecundat nu poate continua timp îndelungat în afara uterului, prin urmare sarcinile de acest fel nu ajung la termen. Mai grav este că ele provoacă deseori hemoragii masive care pun în pericol viaţa gravidei.
Se localizează cel mai adesea în trompe
În peste 95 la sută din cazuri, ovulul fertilizat rămâne în trompele uterine. Interiorul acestor tuburi subţiri este căptuşit cu cili. Ei sunt nişte firişoare fine care, prin mişcările pe care le fac, facilitează trecerea „oului" către uter. Cilii pot fi distruşi în urma unor infecţii genitale, periculoase fiind îndeosebi cele produse de Chlamydia şi Neisseria gonorrhoeae.
Femeile care au suferit o infecţie la nivelul trompelor au un risc de şase ori mai mare de sarcină extrauterină, potrivit statisticilor. Cicatrice poate lăsa şi endometrioza, boală caracterizată de prezenţa de mucoasă uterină în afara uterului. Această mucoasă poate, de asemenea, să blocheze trompele, făcând imposibilă „călătoria" ovulului fertilizat.
Steriletul, un alt pericol
Cu ajutorul unor contracţii, trompele uterine ajută spermatozoizii să ajungă în zona de întâlnire cu ovulul şi apoi facilitează cobor