Tânărul violoncelist Ştefan Cazacu a fost desemnat drept reprezentant al ţării noastre în cadrul ediţiei din acest an a Galei „Eurovision Young Musicians 2010", o competiţie înscrisă în zona muzicii - să o numim - academice.
Concertul final va avea loc şi de această dată, pentru a treia oară, la Viena, în mijlocul lunii mai, în aer liber, în faţa Primăriei.
La Bucureşti, în mijloc de martie, la Ateneul Român, a avut loc etapa finală a competiţiei naţionale, etapă deschisă publicului, realizată cu participarea orchestrei Naţionale de Tineret a României, formaţie condusă de dirijorul Horia Andreescu.
Nu a fost o simplă selecţie, nu a fost un concert obişnuit!
Am fost martorii unui adevarat spectacol al tinereţii, al muzicii, al bunului-gust, al demnităţii profesionale, aspect către care ar trebui să se orienteze întreaga noastră viaţă artistică.
Miza spectacolului a fost mare. La cei 16 ani ai săi, Ştefan intră astfel în grupul celor mai tineri muzicieni solişti propulsaţi direct în contextul vieţii muzicale europene. Dispune de un farmec personal de evidentă atracţiozitate a comunicării, de o muzicalitate nativă atent orientată. In plus, este de admirat bunul-gust al adresării susţinute de ceea ce putem numi condiţia tehnică a acţiunii violoncelistice, aspect impecabil pus la punct. La Bucureşti, Ştefan ne-a prezentat ultima parte, un spectaculos marş, din Concertul pentru violoncel şi orchestră de suflători de Friedrich Gulda, muzician austriac, compozitor contemporan şi pianist de faimă internaţională consecvent orientat pe direcţia unei captivante comunicări cu marele public. In egală măsură trebuie apreciată strădania celor două personalităţi muzicale care îl îndrumă pe Ştefan, profesoara Anca Vartolomei, muzician concertist, precum şi maestrul Marin Cazacu, tatăl lui Ştefan, el însuşi profesor