Ministrul de finante Sebastian Vladescu si omul de afaceri Dan Sucu au in general pareri comune despre relatia dintre stat si economie, dar se despart cand vine vorba de rapiditatea cu care ar trebui facuta restructurarea in sectorul public.
Pietele reactioneaza mult mai putin pozitiv decat ne asteptam din punctul de vedere al consumului, iar investitorii sunt mult mai putin indrazneti decat ne gandeam noi, afirma ministrul finantelor Sebastian Vladescu la finalul trimestrului I.
In acest context, el spune ca veniturile bugetului au fost sub nivelul planificat, insa sustine ca deficitul bugetar pe primele trei luni ale anului se va incadra in tinta de 8,25 mld. lei convenita cu FMI. Probabil prin nerealizarea unor cheltuieli de investitii.
El explica cresterea cheltuielilor de bunuri si servicii in primele doua luni ale anului cu peste 12% fata de aceeasi perioada din 2009 prin faptul ca Finantele achita acum facturi din 2009. "Nu facem cheltuieli mai mari cu bunuri si servicii, ci platim datorii din 2009. Sustin sa platim cat mai mult si cat mai repede din datoriile acumulate."
Totusi, guvernul risca sa rateze din nou obiectivul angajat fata de FMI de a reduce datoriile statului catre sectorul privat, incurajand astfel in mod direct relansarea economiei. Vladescu a reafirmat tinta de ajustare a cheltuielilor publice: cheltuielile de personal din sectorul bugetar ar trebui sa scada de la 9% din PIB la 7%, iar cele sociale sa nu depaseasca 10% (in prezent sunt de 12% din PIB). In opinia sa, mediul privat a beneficiat de cresterea consumului excesiv in anii precedenti, incurajat si de stat, iar oamenii de afaceri nu ar trebui sa se planga, pentru ca atunci au avut de castigat.
Dan Sucu, proprietarul Mobexpert, ii da replica spunand ca sectorul privat s-a si ajustat odata ce situatia economica s-a schimbat si excesul de consum a