Gospodinele din nordul Dobrogei respectă un adevărat ritual atunci când pun la plămădit tradiţionalul cozonac pentru Paşte în Joia Mare.
Gospodinele din nordul Dobrogei respectă un adevărat ritual atunci când pun la plămădit tradiţionalul cozonac pentru Paşte în Joia Mare. Unele femei sunt atente să cântărească ingredientele. Altele, după ani de experienţă, le pun „la ochi“. Reţeta este pentru un kilogram de făină din care iese, de regulă, un cozonac. În funcţie de câţi cozonaci vor să facă, dobrogencele sporesc ingredientele.
Pentru un kilogram de făină este nevoie de trei ouă, 300 de grame de zahăr, 100 de grame de ulei, 300 de mililitri de lapte, drojdie „cât o nucă“ şi esenţe în funcţie de gust. „Eu bat ouăle cu zahărul şi dizolv drojdia de bere în cei 300 de mililitri de lapte. Toată cantitatea de făină o pun în copaie şi fac un cuib în mijloc, unde pun ingredientele. Frământ până se amestecă bine tot conţinutul şi apoi las la dospit. Am grijă ca în încăpere să fie cald pentru ca aluatul să crească. Înainte să acopăr copaia spun şi o rugăciune“, a declarat Maria Simion, o gospodină din Tulcea. Între timp, se prepară umplutura, de preferat cât mai bogată, din nucă, zahăr, cacao şi rahat, bine amestecate.
Frământată de două ori
Odată crescută coca, Maria Simion o mai frământă odată, după care o porţionează şi, bucată cu bucată, o întinde ca pe o foaie de plăcintă, doar că mult mai groasă, şi pune umplutura în mijloc, apoi rulează aluatul şi îl pune în tăvi unse bine cu ulei cald. „Până pregătesc focul din cuptor, tăvile sunt bine învelite şi ţinute la cald pentru ca aluatul să mai crească puţin. Astfel cozonacul devine mai pufos“, explică gospodina. La cuptor îl ţine aproximativ o oră, dar verifică mereu focul să nu fie prea tare şi să se ardă. Odată scos din cuptor, cozonacul este aşezat pe o masă în cămară şi acoperit cu hârtie albă şi o