Botoşănenii plecaţi la muncă în străinătate au strâns cureau în acest an. Mulţi dintre conaţionalii noştri au renunţat în acest an la cadourile de Iepuraş trimise în ţară, la excesele culinare şi petrecerile cu iz românesc.
Peste 30% dintre botoşăneni sunt plecaţi la muncă în străinătate. Oriunde ar petrece marea sărbătoare, botoşănenii au devenit însă mult mai cumpătaţi în acest an şi fac sacrificii în defavoarea belşugului cu care s-au obişnuit pe masa de Paşte.
Carnea de mici , la mare căutare în Torino
Comercianţii care vând alimente româneşti în alte ţări europene înregistrează în aceste zile vânzări mai mari la astfel de produse. "Există cerere mai ales la carne şi preparate, unde a trebuit să suplimentez producţia. Nu am cum să aduc miei întregi , deşi asta ar fi mâncarea de bază pe masa de Paşte, în schimb dau bine mezelurile, drobul, pastrama de oaie, carnea de mici, cam tot ce le place alor noştri" a spus Dan Bereş, proprietar al unei carmangerii din Torino, Italia.
Pasca tradiţională cu ciocolată belgiană
De pe masa de Înviere a românilor care trăiesc în Belgia nu lipsesc ouăle înroşite, cozonacul cu nucă sau pasca. Numai că la ultimul produs specific Paştelui brânza este înlocuită foarte des cu ciocolata pentru că ciocolata este de sute de ori mai uşor de găsit în Belgia.
Sfeclă roşie pentru înroşit ouăle în Norvegia
În Norvegia vopsea de ouă nu se găseşte. Inventivi, conaţionalii noştri au găsit soluţii. "Am căutat vreo doi ani la rând ceva cu care să pot înroşi ouăle. Am vazut în supermarket sfeclă roşie şi mi-a venit ideea să le înroşesc ecologic. ,, a spus Mirela Butnaru, o botoşăneancă stabilită în Oslo care recunoaşte că de pe masa de Paşte nu îi vor lipsi răcituri de pui şi salată boeuf.
Citeşte mai multe despre cum vor petrece botoşănenii aflaţi la muncă în stră