Dacă ai avut la un moment dat varicelă, este posibil să suferi un episod de herpes zoster sau de zona zoster, cum mai este cunoscută această boală.
Virusul varicelo-zosterian, acelaşi care este responsabil de apariţia varicelei la copii, rămâne în organism toată viaţa, în ganglionii de pe rădăcinile nervoase, iar reactivarea lui poate determina apariţia zonei zoster. Nu se poate spune cu exactitate ce anume duce la „trezirea" virusului, deşi s-a observat că herpesul zoster apare frecvent la persoanele cu imunitate scăzută.
Astfel, el se poate activa odată cu instalarea gripei, cancerului sau infecţiei cu HIV. Deşi apare mai frecvent la persoanele de peste 50 de ani, herpesul zoster este întâlnit şi la copii şi la tineri. Herpesul zoster este contagios, virusul putând fi uşor transmis mai ales celor care intră în contact cu erupţia cutanată.
Debutează asemenea unei gripe
Reactivarea virusului varicelo-zosterian este anunţată de regulă prin cefalee, febră, oboseală, durere, mâncărime în zona în care va apărea leziunea şi prin umflarea ganglionilor, aceste simptome putând fi confundate cu starea gripală. Durerea are intensitate variabilă şi este resimţită la nivelul nervului afectat. După două-trei zile de la debutul ei, apare şi erupţia cutanată, care se prezintă sub forma unor vezicule mici cu lichid.
Acestea se pot sparge, iar lichidul se usucă şi formează cruste. Herpesul zoster este localizat pe o singură parte a corpului, de obicei în zona intercostală, pe frunte, pe obraz, nas, gât, umăr, ureche, picior, dar şi la nivelul ochilor.
Terapia este individualizată
Este indicată prezentarea la medicul dermatolog încă de la primele semne de boală, în 72 de ore de la apariţia erupţiei, pentru a se preveni complicaţiile. Se pot prescrie, mai ales în formele uşoare, antalgice precum ibuprofenul (pentru controlul durerii) ş