Piata birourilor a dat o serie de semnale de revenire, dar actuala cerere din partea companiilor nu este suficienta pentru a umple toate spatiile goale din Bucuresti, astfel ca unii proprietari de birouri risca sa ramana cu cladirile neocu pate.
Dezvoltatorul unei cladiri de birouri de pe strada Polona, din centrul Capitalei, nu are inca semnat niciun contract pentru imobilul cu o su prafata inchiriabila de 9.000 de metri patrati, a carui finalizare este programata pentru luna mai a acestui an.
"Nu am semnat inca niciun contract de inchiriere. Solicitam o chirie de 18 euro/metrul patrat lunar, care este putin negociabila. Suntem in mai multe discutii avansate pentru 100% din cladire cu clienti care vin din domenii variate - observam cu precadere un interes ridicat al clientilor din domeniul medical care cauta suprafete intre 2.000 si 9.000 de metri patrati pentru clinici sau spitale private", a declarat Mihai Ghircoias, lea sing manager al firmei EEC Invest, un joint-venture intre in vestitori italieni si greci.
Firma a investit
15 milioane de euro in cladirea de birouri de pe strada Polona, din apropierea Pietei Romane. Daca dezvol tatorii vor reusi sa inchirieze cladirea la un nivel mediu de
18 euro/metrul patrat, randamentul anual al investitiei s-ar putea apropia de 13%.
Pentru obtinerea unui randament anual de 10%, considerat acum acceptabil de majo ritatea investitorilor imobiliari, ar fi suficienta o chirie de 14 euro/metrul patrat, tinand cont de valoarea anuntata a investitiei.
Piata dificila
Gradul de neocupare a spatiilor de birouri din Bucuresti a crescut pana spre 20%, dar consultantii pun acest lucru in special pe seama proiectelor din zona Pipera, unde mai multe cladiri sunt aproape goale. Cu toate acestea, nici in centrul capitalei situatia nu este foarte imbucuratoare, in special pentru proiectele