Medicii au decis să nu mai elibereze, începând de ieri, reţete compensate sau gratuite, trimiteri către medicii specialişti ori concedii medicale, acuzând că prin noul contract-cadru privind acordarea asistenţei medicale în 2010 venitul cabinetului medicului de familie (în medie, de 4.200 lei) ar urma să scadă cu 40%. Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie şi Societatea Naţională de Medicină a Familiei susţin că, în aceste condiţii, medicii ar putea intra în faliment şi spun că nu vor semna noul contract-cadru cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) până când va fi aprobat un plafon de 10.000 lei, sumă pe care o consideră necesară pentru finanţarea unui cabinet cu 1.000 de pacienţi.
Alte nemulţumiri ţin de publicarea în Monitorul Oficial a noului contract-cadru într-o altă formă decât cea convenită la consultările cu autorităţile de resort, dar şi de faptul că normele metodologice nu le sunt cunoscute. „Greva" medicilor de familie nu s-a generalizat însă în toată ţara. La Tulcea, de pildă, potrivit preşedintei Colegiului Medicilor din judeţ, cabinetele au eliberat ieri reţete compensate şi gratuite. Potrivit preşedintelui CNAS, Laurenţiu Duţă, contractele-cadru, valabile până pe 31 martie, au fost prelungite automat până la intrarea în vigoare a celor noi. Duţă a infirmat însă faptul că bugetul ar fi scăzut faţă de anul trecut, dar a recunoscut că acesta nu acoperă inflaţia.
Preşedintele CNAS precizează că medicii de familie vor fi plătiţi per pacient numai în situaţia în care cabinetul are înregistrate maximum 2.200 de persoane. În cazul în care numărul celor înscrişi pe liste este mai mare, medicii vor fi finanţaţi pentru pacienţii pe care îi au în plus cu o sumă mai mică. Potrivit şefului CNAS, în situaţia descrisă se află circa 40% din medicii de famile. Ieri, pe fondul protestului, Duţă a prezentat şi un