Ministrul de Finante al Japoniei a anuntat vineri ca nu va face presiuni pentru ca autoritatile din China sa reevalueze moneda nationala, yuanul. "Sunt deplin constient ca aceasta este o problema importanta", a declarat ministrul nipon, Naoto Kan. "Dar nu cred ca este necesar sa actionam intr-o directie care ar putea fi interpretata ca a face presiuni" asupra Chinei, a precizat oficialul, citat de AFP.
Nemultumirile internationale s-au intensificat in ceea ce priveste cursul yuanului, existand voci care sustin ca moneda nationala a Chinei este subevaluata cu 40 de procente fata de dolar, ceea ce le da exportatorilor chinezi un avantaj nemeritat. Washingtonul si alti parteneri comerciali cer Chinei sa relaxeze politicile de curs valutar, acuzand Beijingul ca mentine de 18 luni yuanul devalorizat in raport cu dolarul.
Ministrul chinez al comertului, Chen Deming, a respins insa aceste acuzatii si a acuzat SUA de restrictii impuse anumitor categorii de bunuri produse in China, precum industria de high-tech cu destinatie mixta, civila si militara. Senatorii americani au introdus pe 17 martie in legislatie prevederi care impun penalizari dure asupra Chinei, in cazul in care Beijingul esueaza in procesul de reevaluare a cursului de schimb. Prevederile au sustinerea intregii clase politice din SUA.
Moneda nationala a Chinei a fost pusa in raport direct cu dolarul in 2008, dupa ce aceasta crescuse cu 21% fata de dolar si periclita exporturile. Ministrul de Finante al Japoniei a anuntat vineri ca nu va face presiuni pentru ca autoritatile din China sa reevalueze moneda nationala, yuanul. "Sunt deplin constient ca aceasta este o problema importanta", a declarat ministrul nipon, Naoto Kan. "Dar nu cred ca este necesar sa actionam intr-o directie care ar putea fi interpretata ca a face presiuni" asupra Chinei, a precizat oficialul, citat de AFP.