BNR a pregătit un nou suport pentru băncile care împrumută statul. După ce a stimulat lichiditatea pieţei titlurilor de stat în lei, din aprilie va face acelaşi lucru şi pentru titlurile în valută. Preferinţa băncilor de a împrumuta statul, în defavoarea clienţilor privaţi (persoane fizice sau companii), primeşte încă o încurajare de la BNR. Banca centrală a decis, săptămâna trecută, să accepte în garanţie, în operaţiunile de piaţă monetară, şi titl
BNR a pregătit un nou suport pentru băncile care împrumută statul. După ce a stimulat lichiditatea pieţei titlurilor de stat în lei, din aprilie va face acelaşi lucru şi pentru titlurile în valută.
Preferinţa băncilor de a împrumuta statul, în defavoarea clienţilor privaţi (persoane fizice sau companii), primeşte încă o încurajare de la BNR. Banca centrală a decis, săptămâna trecută, să accepte în garanţie, în operaţiunile de piaţă monetară, şi titlurile de stat denominate în valută, emise de Finanţe pe piaţa internă.
Ministrul Sebastian Vlădescu a anunţat, de altfel, că anul acesta statul se va împrumuta mai mult în valută. Băncile vor fi încurajate să cumpere titluri de stat în euro nu doar de riscul redus al unui astfel de plasament, ci şi de posibilitatea de a-l transforma rapid în lichidităţi la BNR. Prin operaţiuni repo, BNR oferă lichiditate băncilor, preluând în schimb, până la un anumit termen, titluri de stat. Operaţiuni în sens opus - reverse-repo - şi facilităţile de depozit permit băncilor să plaseze lichidităţi la BNR contra unei dobânzi. Noile reguli BNR dau băncilor şi posibilitatea de a transforma facilitatea de lichiditate permanentă pe parcursul zilei (intraday repo) în facilitate permanentă de creditare lombard.
Emisiune-record anul trecut
Până în prezent, doar titlurile în lei au putut fi folosite drept colateral de băncile care au avut nevoie, în relaţia cu BNR, să î