În Vinerea Mare, aici, are loc “Obiceiul Cocoşului”, tradiţie care se păstrează de 100 de ani. Oamenii locului spun că fiecare familie care are un membru decedat fără lumânare aprinsă, trebuie să vină la biserică cu un cocoş alb, un coş cu 44 de pachete cu bunătăţi şi o lumânare lungă de 2 metri.
În Vinerea Mare din Săptămâna Patimilor, în satul Fierbinti, din comuna dâmboviţeană Şelaru, are loc o manifestare unică în România: “Obiceiul Cocosului”. Aici există credinţa că fiecare familie care are un membru decedat fără lumânare aprinsă, trebuie să vină la biserică cu un cocos alb, un coş cu 44 de pachete cu bunatăţi şi o lumânare lungă de doi metri. Membrii celui decedat participă la acest ritual 3 ani la rând. De abia după această perioadă, traditia spune că mortul va avea în sfârşit o lumină aprinsă la cap.
Tradiţia se păstrează de 100 de ani
Obiceul cocoşului din satul Fierbinţi vine din vechime. Bătrânii locului povestesc că îl ştiu de la bunicii lor. “De când lumea se ţine acest obicei, în fiecare an venim aici la biserică. Dacă cineva moare fără lumânare, îi aducem cocoş la biserică. E vorba de sinucigaşi, de cei care au murit fără să aibă pe nimeni pe lângă ei. Eu de exemplu mi-am găsit băiatul mort pe marginea unei gârle. Tradiţia spune că dacă se duce un cocoş la biserică în Vinerea Mare, va avea parte şi el de lumină prin acel cocoş, în lumea de dincolo. Pe lângă cocoş, pentru persoana care a murit se împarte câte un pacheţel şi câte o lumânare”, a declarat Maria Andreana.
Doar o femeie din sat ştie să facă lumânări de doi metri
Lumanarea lungă de doi metri este special confecţionată de o femeie în vârstă de 72 de ani, singura care cunoaşte bine meşteşugul. Pentru Alexandra Stan, fabricarea luminarilor nu mai are de mult niciun secret. “Toată lumea vine la mine să le fac lumânări dar nu e foarte greu de realizat ace