La un an dupa ce Romania s-a imprumutat cu 20 de miliarde de euro de la FMI, Comisia Europeana, Banca Mondiala, BERD si autoritatile de la Bucuresti au inceput sa vorbeasca timid despre necesitatea unui nou imprumut.
Momentan, cei de la Palatul Victoria se afla in faza in care neaga orice posibilitate de acest fel, desi Traian Basescu a declarat ca Romania ar putea cere o linie flexibila de credit de la FMI.
Datoria externa a Romaniei insuma la sfarsitul anului trecut putin peste 78 de miliarde euro, echivalentul a peste 3.300 euro (4.500 dolari) pentru fiecare cetatean roman. Dintre statele din regiune, Romania sta cel mai bine la acest capitol, avand o datorie per capita de peste trei ori mai mica decat cea a Ungariei (15.000 dolari/cetatean) si de zece ori mai mica decat cea a Greciei (49.000 dolari/cetatean).
In Polonia si Grecia, datoriile externe totale se cifrau la 31 decembrie 2009 la 201,2 miliarde dolari, respectiv 552,8 miliarde dolari, in timp ce Republica Ceha avea o datorie externa totala de 76,83 miliarde dolari, de doua ori mai mica decat cea a Ungariei (150,3 miliarde dolari).
Bulgaria are datorie externa totala de 49,28 miliarde dolari americani, putin peste 6.500 dolari/cetatean.
Raportate la datoria externa a Statelor Unite ale Americii cifrele anterioare sunt chiar rizibile. SUA avea in vara anului trecut o datorie externa de 13,45 trilioane dolari, de peste 170 de ori mai mare decat cea a Romaniei.
Altfel spus, pentru a fi achitata integral, fiecare barbat, femeie si copil din SUA ar trebui sa plateasca peste 35.000 de dolari. Daca s-ar "repartiza" la intreaga populatie a globului, pentru stingerea datoriei externe a SUA, fiecare om ar trebui sa plateasca 1.600 dolari.
Totalul datoriilor pe care le au americanii pe cardurile de credit detinute la prim