Programul „Renaşterea satului românesc - 10 case pentru specialişti“, derulat de Ministerul Dezvoltării, intră în impas în Moldova din cauza slabei implicări a autorităţilor locale.
În urma centralizării datelor, în judeţele din regiunea Nord-Est doar o parte dintre comune au solicitat construirea de case pentru cadre didactice, medici şi poliţişti. Practic, la Botoşani 28 de primării din cele 71 au cerut includerea în programul derulat de minister. „Asta arată dezinteresul primăriilor. Era un mijloc de a atrage tinerii specialişti către zonele defavorizate“, a precizat prefectul Cristian Roman.
În total, în judeţul Botoşani s-a cerut construirea a peste 230 de case. Prefectul a susţinut că în cadrul programului se va merge pe principiul „primul venit, primul servit“, iar localităţile care înaintează primele cereri eligibile pot avea întâietate la demararea investiţiilor.
Nu au utilităţi la Bacău
În judeţul Bacău, din cele 85 de comune doar 40 au trimis cereri la Prefectură pentru a fi incluse în proiectul derulat la nivel central, cu peste 270 de locuinţe care îndeplinesc criteriile de selecţie. „Celelalte unităţi administrativ-teritoriale nu au răspuns până în prezent, fie pentru că nu puteau pune la dispoziţie cei 500 de metri pătraţi de teren necesar pentru ridicarea caselor, fie nu aveau imobile dezafectate care ar fi putut fi modernizate“, a precizat subprefectul Tudoriţa Lungu.
Alte 126 de solicitări nu au primit aprobarea finală a oficialilor pentru că ofereau doar parţial suprafeţe de teren sau nu puteau pune la dispoziţie utilităţile publice. Peste 600 de solicitări pentru case s-au înaintat şi de la Iaşi. Pentru că în şapte comune nu există suficient teren pentru ridicarea de case, în judeţ se mai doreşte construirea a 122 de apartamente. În judeţul Suceava s-au solicitat peste 500 de imobile pentru cadre did