Cand George W. Bush a fost presedinte al Americii, planul sau de aparare antiracheta presupunea amplasarea unui interceptor pe teritoriul Poloniei cuplat cu un nou radar in Republica Ceha.
Presedintele Barack Obama a obtinut pretuirea rara a Rusiei abandonand acest scenariu, despre care autoritatilor de la Moscova sustineau ca e indreptat impotriva lor.
Insa aceasta situatie nu a durat mult. In septembrie anul trecut, Washingtonul a anuntat un nou sistem antiracheta, care ar lua fiinta prin amplasarea aparaturii de interceptare a rachetelor in sud-estul Europei si care se va extinde mai intai in centru si apoi in nord.
Ambasadorul Rusiei la NATO: Ursul rus va da un sut in fund Occidentului
Astfel, Romania primeste un rol in acest scenariu, rol pe care jurnalistii de la BBC il discuta pentru a vedea cat de important este.
Departamentul de Aparare american considera ca amenintarea rachetelor balistice "este in crestere atat cantitativ, cat si calitativ, si probabil va continua sa creasca in urmatorul deceniu".
Scutul american se adreseaza in mod special programelor nucleare ale Coreei de Nord si Iranului.
Romania, transformata in tinta pentru Rusia
Romania a anuntat ca va accepta pana la 24 de interceptori terestri si discutiile punctuale cu SUA vor incepe in curand pentru a stabilii detaliile implicarii tarii noastre. Si guvernul bulgar s-a oferit sa gazduiasca componente ale scutului.
Insa Rusia a reactionat din nou, vazand in scut o noua amenintare si emitand afirmatii menite sa invrajbeasca Romania si Republica Moldova.
Presa rusa: Scutul antiracheta ameninta securitatea Republicii Moldova
Romania insista ca scutul va ajuta la securizarea regiunii. Negociatorul Romaniei in acest demers, Bogdan Aurescu, sustine ca "va creste securitatea pe