Liana este medic iridolog şi le spune pacienţilor la ce boli sunt predispuşi citindu-le irisul cu un aparat special.
Liana Comşa este primul medic care a practicat iridologia în România, un domeniu al medicinei tradiţionale orientale, care era necunoscut în această parte a Europei.
„Această ramură a medicinei are o istorie de mii de ani, sunt dovezi că medicii de pe vremea lui Tutankamon citeau în ochi disfuncţiile corpului şi puneau diagnostic“, povesteşte Liana Comşa. Ea a practicat mai bine de 20 de ani acupunctura, o ramură a medicinei alternative. „Aşa am aflat de iridologie, care este tot o ramură a medicinei alternative. Am studiat domeniul şi mi s-a părut fascinant, după care am început să fac investigaţii. La început am folosit metode tradiţionale, lupa şi lanterna“, a mai spus medicul.
În urmă cu cinci ani, şi-a procurat un aparat performant cu ajutorul căruia citeşte mai bine irisul, el fiind conectat la un calculator şi imaginea fiind mărită pe ecran. „Acum este mult mai uşor să citesc un organ care în realitate este atât de mic. Ochiul drept corespunde organelor de pe partea dreaptă, iar ochiul stâng corespunde organelor de pe partea stângă. Fiecarui organ îi corespunde în iris o culoare sau o nuanţă, iar harta mărită arată dacă aceste zone sunt afectate de puncte, pete albicioase sau culori şterse. Aşa aflu că organul care corespunde acelei zone din iris este afectat, bolnav sau pe cale să se îmbolnăvească“, explică medicul.
„Diagnosticul se confirmă întotdeauna“
Iridologia îi ajută pe pacienţi să-şi descopere din timp predispoziţiile la anumite afecţiuni şi chiar bolile în stadii incipiente. „Eu pot vedea ce organ este afectat şi diagnosticul se confirmă întotdeauna. Asta nu înseamnă că medicul specialist depistează o boală la acest organ, pentru că de cele mai multe ori boala nu s-a instalat încă. Important este