Un grup de turişti austrieci a sosit în Maramureş, pentru a-şi petrece sărbătorile pascale la Fereşti, în cel mai pur stil tradiţionale. Organizatorul excursiei este Denes Kovacs, un timişorean care, de 15 ani, trăieşte la Graz, în Austria, şi care se declară îndrăgostit de oamenii şi tradiţiile din Maramureş.
VEZI AICI GALERIA FOTO
„E un colţ de rai. Mereu mă trage inima înapoi, în Maramureş. Aici sunt cei mai primitori şi deschişi oameni din câţi am văzut, iar tradiţiile populare sunt autentice şi păstrate din generaţie în generaţie", spune Denes.
El organizează anual excursii în România pentru prieteni din Austria. „Scopul meu este ca, prin aceste incursiuni în România, mai cu seamă în Maramureş, Banat şi Bucovina, să le arăt austriecilor frumuseţile cu care ne putem mândri dincolo de graniţe", susţine timişoreanul.
„Pască de probă"
Turiştii au ajuns la Fereşti, localitate aflată aproape de Sighetu Marmaţiei, marţi seară. Gazdele, oameni gospodari şi bucuroşi de oaspeţi, şi-au întâmpinat musafirii cu masa-ntinsă şi cu tradiţionala pălincă de prune. Musafirii au programul stabilit pentru întreaga săptămână. „Îi vom duce la Cimitirul Vesel din Săpânţa, la Memorialul Durerii din Sighet, iar în Noaptea Învierii vom merge cu toţii la Bârsana, la mănăstire", plănuieşte Ileana Rednic. Femeia spune că, la fel ca în alţi ani, îi va implica pe musafiri în pregătirile mesei pascale.
Bărbaţii au vopsit ouă
Bucătăreasa Maria Rad a frământat aluatul pentru „pasca de probă", cum a denumit-o, împreună cu Denes Kovacs. „La austrieci e altfel de Paşte. Ei nu fac pască, vopsesc doar ouă şi aprind în curţi focuri de Paşti", spune Denes. „După Înviere mâncăm şuncă şi ouă cu cozonaci. Aici e altfel, mai interesant", recunoaşte Hildegard Schmidt, psihopedagog. În timp ce s-a copt pasca în cuptor, bărbaţii au trecu