Toti copiii asteapta cu nerabdare Sarbatorile de Paste, mai ales ca stiu ca iepurasul le va aduce multe cadouri. Se spune ca daca copiii au fost cuminti de-a lungul anului, iepurasul darnic le va aduce in ziua de Paste oua de ciocolata, iepurasi de ciocolata si multe alte dulciuri numai de el facute. Insa de unde a aparut acest iepure in contextul sarbatoririi Pastelui?
Se pare ca Iepurasul de Paste isi are originile pe meleaguri germane si simbolizeaza fertilitatea. Multi spun ca traditia acestuia este un ritual pagan, care nu are nicio legatura cu sarbatoarea Mortii si Invierii lui Iisus Hristos.
Legenda iepurasului, ca un simbol al Pastelui, a fost pentru prima data mentionata in Germania, avandu-si originea probabil in traditia populara precrestina.
Germanii sunt si cei care au inventat dulciurile in forma de iepurasi, din aluat si zahar, in anul 1800. In aceeasi perioada, in Franta, au aparut primele oua din ciocolata. In Statele Unite ale Americii, traditia iepurasului de Paste care aduce cadouri copiilor cuminti a fost adusa de emigrantii germani.
Sosirea Iepurasilor de Paste au fost considerata ca "cea mai mare placere a copiilor" similara cu sosirea Mosului in ajun de Craciun.
Conform traditiei, copiii construiau cuburi in culori stralucitoare, de multe ori din crengute, in zone retrase ale caselor lor, in locuri ferite de privirile celor mari. Iepurasii de Paste le lasau copiilor cuminti in cuib darurile bine-meritate.
Odata cu raspandirea traditiei s-au schimbat si obiceiurile si locul cuibului a fost luat de un modern cosulet de Paste, iar ascunderea cuibului in zone retrase din casa s-a transformat in obiceiul de a ascunde cosulete.
Iepurele, mesager sacru al divinitatii
Iepurele apare in multe alte culturi ca un mesager sacru al divinitatii. In credinta budist