- Interviu cu prof. dr. GHEORGHE MENCINICOPSCHI -
- In toate recomandarile privind detoxifierea de primavara, la loc de frunte se afla igiena colonului, realizata prin fibre alimentare. De ce li se acorda atata importanta?
- In primul rand, vreau sa le spun cititorilor revistei "Formula AS", ca detoxifierea nu este un moft. Stilul de viata si alimentatia sunt ucigasii tacuti ai romanilor. Intestinele au de suferit in conditiile in care alimentatia romanilor este saraca in fibre, dar bogata in fainoase si amidon, in zahar si carne. Foarte putine persoane realizeaza importanta igienei intestinale. Daca nu sunt eliminate la timp, resturile alimentare, toxinele si deseurile metabolice din colon intra intr-un proces de fermentatie si putrefactie prelungit, fiind reabsorbite si repuse in circulatie. Asistam astfel la o intoxicare latenta a organismului. Pe acest fond apar balonarile si gazele, durerile abdominale, imunitatea scazuta, oboseala cronica, ficatul obosit, lipsa poftei de mancare, constipatia, hemoroizii. In acest context, cresterea consumului de alimente bogate in probiotice (bacterii din iaurt) si prebiotice (fibre alimentare) este conditia esentiala pentru mentinerea sanatatii.
5 portii de fructe si legume pe zi!
Fibrele alimentare sunt esentiale pentru dezvoltarea microflorei benefice (de tip lactobacili), care produce fermentatii absolut necesare sanatatii colonului.
Cand mancarea nedigerata patrunde in colon, incurajeaza dezvoltarea microflorei patogene, care produce fenomenul de putrefactie. In urma acestui fenomen, rezulta substante cancerigene: nitratii din anumite alimente se transforma in tractul digestiv in nitriti, iar nitritii in nitrozamine, dintre care nitrozoguanidina este o substanta cancerigena puternica. Atunci cand ficatul si colonul nu functioneaza eficient, tranzitul nu este eficient din