- Mitropolitul Banatului -
Misiunea sociala a Bisericii este una dintre marile provocari carora clerul ortodox a fost chemat sa le faca fata dupa 1989. Daca, prin traditie, inainte de 1948, BOR avusese un rol important in indulcirea suferintei nationale, sub regimul comunist, exact atunci cand a fost mai mare nevoia in tara, rostul Bisericii a fost limitat la pastorirea spirituala. Cand, in sfarsit, jertfa tineretului din Decembrie 1989 a facut posibila si descatusarea fiintei bisericesti, Biserica ortodoxa a dovedit ca se poate adapta din mers, invatand intr-un timp record conducerea actelor sociale. Nu intamplator, unul dintre cele dintai semnale a fost dat de Mitropolia Banatului, din orasul unde a inceput revolutia, aflata de 48 de ani sub pastorirea inteleapta a Inalt Prea Sfintitului Nicolae Corneanu, un adevarat "atlet" al ecumenismului si al orientarii sociale a Bisericii. In cadrul unui interviu acordat recent revistei noastre, IPS aduce un elogiu rolului social al BOR, mai ales in vreme de criza economica.
"Biserica trebuie sa fie receptiva la suferinta"
- S-au inmultit cei fara slujbe, cei nevoiasi, cei fara noroc... Afectati de criza, romanii raman cu speranta la Dumnezeu. Cum vine Biserica in intampinarea lor, Inalt Prea Sfintite?
- In veacul al IV-lea, Sfantul Vasile, arhiepiscopul Capadociei, a infiintat primele spitale, unde sa fie adapostiti nevoiasii, sa fie tratati si hraniti flamanzii si bolnavii. De atunci, Biserica ortodoxa a inaintat neabatut pe calea aceasta a ajutorarii celor batuti de soarta, cu exceptia celor 45 de ani impusi de comunism. In zilele noastre, misiunea ei sociala a fost reluata. Referindu-ne strict la prezent, cunoastem indeaproape suferintele credinciosilor nostri, stim ca multa lume e-n lipsuri materiale, ramane fara slujba, fara o bucata de paine. Si greul continua. Mii de oamen