Este în clasa a V-a la şcoala din comuna Salcia Tudor şi a deprins obiceiul străvechi al încondeierii ouălor pe când avea nouă ani. De atunci, aşteaptă cu nerăbdare, în fiecare an, Sărbătorile Pascale.
Nicoleta Sima a învăţat să picteze ouă nu de la bătrânii satului, ci de la şcoală.
„Eram în clasa a III-a, când domnul director şi doamna învăţătoare ne-a întrebat dacă vrem să încondeiem ouă. Mie mi s-a părut interesantă propunerea pentru că vroiam să încerc ceva nou. Imediat mi-am dat seama că îmi place foarte mult să încondeiez ouă", povesteşte fetiţa fascinată de oul încondeiat cu ceară.
Nicoleta este membră a Cercului „Micii încondeiatori" al Şcolii Salcia Tudor, iniţiat de profesorul Stanciu Micu.
Alături de colegii săi, micuţa a câştigat de două ori Premiul I în cadrul Festivalului Naţional al „Ouălor Încondeiate", care se desfăşoară la Ciocăneşti, în Bucovina, remarcându-se prin migala cu care păstrează liniile tradiţionale şi modelele autentice.
„Când am participat prima oară la festival, avem doar o lună de muncă. Cu toate acestea, am obţinut locul I, ceea ce a însemnat enorm pentru mine", punctează Nicoleta.
„Pentru acordarea premiilor s-a ţinut cont de respectarea tradiţiei şi tehnicii de lucru, gradul de dificultate al modelului ales, calitatea execuţiei sau cromatica. De pregătirea elevilor se ocupă ing. Adela Micu, profesorul Lăcrămioara Techiu şi profesorul Aurica Buzatu", spune iniţiatorul Cercului „Micii încondeiatori", profesorul Stanciu Micu
Fustă din cutii de brânză topită
Nicoleta mânuieşte cu multă dibăcie condeiul, punând suflet şi multă pasiune în tot ceea ce face. Ştie aproape toate modelele: plosca, cireşica, copita caprei, codiţa rândunicei sau floarea cosiţei.
„Vreau să încondeiez ouă până la bătrâneţe. La început credeam că nu voi reuşi niciodată, însă am realizat că prin