- Cultural - nr. 517 / 3 Aprilie, 2010 Aceasta lucrare privind soiurile de pomi, arbusti fructiferi si capsuni create in Romania a adus faima tarii noastre in domeniul pomicol, fiind unanim apreciata de toti specialistii din domeniu, in intreaga lume. Cand ma gandesc cate lucrari de valoare au creat specialistii din Romania si in alte domenii, iar munca lor a fost aruncata la cosul de gunoi, ma cuprinde un sentiment de durere, dar si de mahnire fara precedent. Numai cu circa 20 de ani in urma, domnul Petre Roman aprecia Romania (nu fara interes politic) ca un morman de fier vechi. Cunoscandu-l pe tatal lui, pot spune rusine, rusine, domnule Roman! Cand facem o analiza asupra trecutului nostru istoric, de ce nu putem fi obiectivi, de ce trebuie sa il manjim in mocirla politicului? Numai pentru a ne justifica interesele meschine? Dar sa ne reintoarcem in lumea mirifica a celor ce trudesc si isi consacra toata viata pentru a crea soiuri noi de pomi si arbusti fructiferi de care beneficiem cu totii. La aceasta lucrare colectiva au colaborat foarte multi specialisti, coordonati de dr. ing. N. Braniste, dr. ing. S. Budan, dr. ing. Madalina Butac, dr. biolog Madalina Militaru, de pe langa Institutul de Cercetare-Dezvoltare Pomicultura Pitesti - Maracineni. Dar nu trebuie sa il uitam nici pe cel mai mare ameliorator, recunoscut international, dr. ing. Vasile Cociu. Lecturand aceasta lucrare care mi-a umplut sufletul de bucurie si care imi este de un real folos, am constatat ca aduna la un loc toate soiurile autohtone obtinute in perioada 1966 -2007, fiind prezentate grafic in tinuta lor coloristica si pomiologica 346 de soiuri noi de fructe, dupa cum urmeaza: la mar 48 de soiuri, 36 la cires, 18 la visini, 40 la cais, 27 la nuc, 7 la castanul comestibil, 7 la migdal, 27 la piersic, 10 la nectarin, 5 la alun, 13 la capsun, 13 la coacaze, 5 la agris, 5 la zmeur, 4 la mur,