De la "batran si intelept" si pana la "cine nu are batrani sa-si cumpere", inaintarea in varsta este considerata maturitate, intelepciune, echilibru emotional si moral. Au insa toate acestea un fundament stiintific?
Exista cercetatori germani care au realizat un studiu in care au aratat ca batranii de fapt nu sunt mai intelepti. Dimpotriva, dupa 75 de ani, persoanele pierd si din maturitate si din capacitatea de a analiza si sinteza, informeaza howstuffworks.com.
Mai mult, ei au aratat ca odata cu varsta si functiile cognitive comporta schimbari considerabile, iar rezultatele lor transforma vechea zicala "batran si intelept" intr-un simplu mit.
Studiile cercetatorilor au avut ca indicatori pentru aprecierea intelepciunii atat mediul social cat si conditiile de viata si nivelul educatiei. Astfel, s-a aratat ca femeile cu o varsta inaintata, o familie numeroasa si care provin din familii sarace cantaresc mai bine anumite decizii de ordin emotional.
Un studiu realizat de specialistii Universitatii Duke, in anul 2008, a aratat ca batranii isi pot controla mult mai bine emotiile, se cunosc mult mai bine si au capacitatea de a se detasa de un lucru foarte intens si stresant, comparativ cu persoanele mai tinere, colerice, care actioneaza uneori dupa instinct.
Dar interpretarea acestor rezultate este strans legata de modul in care fiecare participant la studiu isi imagineaza viitorul. Astfel, daca fiecare tanar ia o decizie gandindu-se la modul in care ea ii afecteaza viitorul, persoanele in varsta cantaresc deciziile in functie de consecintele imediate si nu cele pe termen foarte lung.
Concluzia cercetatorilor a fost ca intelepciunea este prezenta la orice varsta, dar ea este strans legata de influenta pe termen lung a fiecarei decizii. Tocmai de aceea batranii par mai intelepti, pentru ca isi cantaresc