Ambele variante au puncte tari şi slabe. Părinţii spun că meditatorii costă, iar profesorii, că nu sunt condiţii pentru after-school în toată ţara. Multe şcoli nu au săli libere pentru ”şcoală după şcoală”, nici bani pentru plata profesorilor şi nici cantine unde să pregătească o gustare pentru după-amiază.
„Pe noi ne costă cam 400 de lei pe lună meditaţiile fetiţei noastre. Alina e în clasa a VI-a şi are nevoie de ore suplimentare la română, matematică şi engleză, să fim siguri că va intra la liceu", spune Darius Vălean, tatăl unei eleve din Cluj. Preţul orelor susţinute cu elevii după şcoală variază în funcţie de vârsta şi clasa elevului, nivelul său de pregătire, dar şi de miza pregătirii: admiterea la liceu sau facultate.
Mercurialul meditaţiilor
Profesorii cei mai solicitaţi la meditaţii sunt cei de limba română, matematică şi de limba engleză, însă şi cei de istorie şi de geografie au de lucru, mai ales în preajma examenelor. Astfel, pentru elevii clujeni de clasa a V-a, o sesiune de o oră şi jumătate de meditaţii costă în jur de 25 de lei.
Pentru elevii din clasele V - VIII, o sesiune de două ore costă între 40 şi 50 de lei. În timp ce unii părinţi îşi lasă copiii după şcoală cu bunicii, alţii plătesc bone care să îi supravegheze acasă. Preţul unei astfel de bone este cuprins între 400 şi 600 de lei pe lună.
Pro şi contra
Pe site-ul de dezbatare a proiectului Legii educaţiei, www.unpasinainte.ro, părinţii au criticat aspru obiceiul de a face meditaţii chiar cu profesorii de la şcoală. Astfel, Cătălin Valahu spune că nu vorbeşte nimeni despre conflictul de interese în care se află profesorii care fac meditaţii cu elevii din clasă, iar un alt părinte spune că deseori „meditaţiile sunt impuse de condiţionarea notării la clasă", ceea ce arată „lipsa moralităţii cadrelor didactice care se dedau la asta".
Mihail Ropotă le ră