Momarlanii din comunitatile din Valea Jiului au inceput petrecerile campenesti, asa-numitele nedei, prin care isi manifesta bucuria Invierii.
Prima nedeie a avut loc chiar in a doua zi de Paste la Biserica Sanioni, cel mai vechi locas sfant din Valea Jiului. Oamenii au intins mese dis de dimineata in curtea bisericutei, pe care le-au umplut cu mancaruri traditionale, ciorba si tocanita de oaie, varza calita, tuica, vin si pasat cu branza, o mancare ce se pregateste numai in aceasta zona, in caldari mari de arama, din porumb macinat, unt si branza de oi.
Bucatele au fost aduse de cateva familii cunoscute in comunitate ca fiind mai instarite, care se numesc meselnici, si au fost pregatite numai de barbati.
"Acest obicei este din mos-stramosi si asa trebuie sa facem si noi, chiar daca s-a mai pierdut din el cate ceva. Bucatele pentru meseni sunt pregatite de barbati, numai ei au voie sa stea langa foc si sa prepare pasatul sau ciorba de varza. Praznicul trebuie sa se tina musai pe pamant sfant, langa Casa Domnului", declara unul dintre organizatorii nedeii.
Desi vremea nu a fost tocmai buna de petrecut, la nedeie s-au strans cateva sute de oameni, care s-au asezat la masa si au gustat din mancarurile traditionale.
Inainte de praznic preotii fac o slujba speciala pentru sfintirea mancarurilor dupa care mesenii sunt invitati la masa. "In comunitatile de momarlani are loc acest obicei. Aici, in Lunca praznicul se face in a doua zi de Paste. Este pacat sa muncesti in zi de Paste pentru ca il maniem pe Dumnezeu, dar daca asa este traditia acestor oameni nu avem ce face. Nu au venit la biserica pentru a face aici pregatiri si a ajunge aici la agapa. Eu le-am spus ca ar putea sa faca nedeia la hramul bisericii, de sarbatoarea Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavril insa localnicii nu vreau sa schimbe obiceiul", spune pa