Cărţile pentru clasele primare sunt un dezastru, spun învăţătorii şi părinţii. „Adevărul“ continuă campania cu manualele pline de greşeli şi vă prezintă problemele din cărţile şcolare de la clasele primare.
Elevii spun că, la matematică, se lovesc des de probleme care n-au nicio rezolvare. „Sunt teme pe care le primesc şi la care stau cu orele, dar nu pot să le rezolv. A doua zi la şcoală, îi spun doamnei învăţătoare că nu am ştiut să rezolv şi sunt cazuri în care dumneaei îmi arată că enunţul este greşit", a spus Andrei Sarealbă, elev în clasa a III-a de la clasa Şcoala nr. 111 din Buzău. Învăţătorii confirmă faptul că manualele sunt greşite şi le corectează ei.
„Cel mai bun exemplu este manualul nostru de clasa a IV-a, de la Editura Aramis, care la pagina 63 are o eroare la una dintre probleme. Nu este însă un caz singular. Astfel de erori găsim şi în culegeri, iar copiii sunt bulversaţi", a declarat Maria Puşcaragiu, învăţătoare la Şcoala Nr.11 Buzău.
Doar vrem să aderăm la UE
Manualele pentru clasele primare sunt vechi, iar problemele sunt prea grele pentru elevi, arată un studiu despre nevoile si priorităţile din învăţământul preuniversitar comandat de Ministerul Educaţiei, dar care nu a fost făcut public. Educaţia civică pentru clasa a IV-a, de la Editura Aramis, acordă puţin spaţiu aderării României la UE, şi nu spune nimic despre integrare.
„Autorii acestor manuale nu au o pregătire specială în domeniu de aceea găsim în textul lecţiilor exemple de genul următor: Uniunea Europeană urmăreşte ca toţi oamenii să trăiască în pace şi bunăstare", se arată în studiu.
La fel, manualele de istorie sunt foarte încărcate cu informaţii şi conţin teme de evaluare de genul: „Ce însemnătate are aderarea României la UE? Explică importanţa Uniunii pentru Europa". Potrivit specialiştilor, cele mai multe probleme sunt la manualele de religie.