Emil Mureşan, din Mediaş, face de peste 10 ani tablouri unicat. Fost decorator de vitrine, Emil Mureşan visează la o sală de expoziţie unică în Europa: pe tavan să se plimbe păianjeni, iar pe pereţi să-şi expună tablourile.
Ideea de a folosi pânza de păianjen pentru a realiza tablouri unicat i-a venit lui Emil Mureşan (80 de ani) dintr-o întâmplare, în 1998. „Am avut mereu în curte trei păsări, iar într-o zi soţia mi-a spus să curăţ şi pânzele de păianjen. M-am dus şi, printr-o gaură din coteţ, am văzut o pânză, iar felul în care lumina cădea pe ea m-a inspirat. A fost ca un trăsnet. Ideea s-a născut din greşeală. A fost o întâmplare fericită, care m-a propulsat în artă", a spus bătrânul artist.
Timp de patru ani a făcut diferite combinaţii, colaje de pânză de păianjen cu flori uscate, dar i-a fost ruşine să le expună. Nu le-a arătat publicului până în 2002. Acum visează la o sală de expoziţie unică în Europa, pe tavanul căreia să se plimbe păianjeni în voie, iar pe pereţi să-şi expună tablourile.
A avut crescătorie de păianjeni
Ion Mureşan lucrează mai puţin iarna pentru că nu poate intra cu pânzele de păianjen în casă. Le colecţionează de la ţară, din satele de lângă Mediaş, precum Moşna, Bratei, Buzd. A avut şi crescătorie de păianjeni, dar a renunţat la ea pentru că-i era foarte greu să-i hrănească, întrucât nu putea „alerga" după muşte şi alte insecte.
Unul dintre subiectele pe care le abordează Emil Mureşan în colajele sale este bufniţa, pentru că „ istoricul George Togan mi-a spus că ele erau, în trecut, sanitarii oraşului şi erau apreciate de saşii medieşeni. Sunt colosale, nişte păsări extraordinare, simboluri ale înţelepciunii", a spus el. Emil Mureşan colaborează cu o agenţie de turism din Cluj prin care atrage oaspeţi de peste tot.
„Domnul Mureşan reprezintă capitalul uman al zonei turistice Mediaş. Este un fel de «highl