Cele nouă state membre care solicită în continuare permise de muncă muncitorilor români sunt: Austria, Belgia, Franţa, Germania, Irlanda, Luxemburg, Malta, Marea Britanie şi Olanda, potrivit Newsin.
Cetăţenii români care doresc să lucreze în Austria au în continuare nevoie de un permis de muncă (Beschäftigungsbewilligung), care trebuie solicitat de către angajator. Începând cu 1 ianuarie 2008 Austria şi-a deschis piaţa muncii pentru cetăţenii noilor state membre ale UE, inclusiv România şi Bulgaria, pentru 50 de grupe de meserii.
Potrivit noilor reglementări, se pot elibera aprobări de muncă în domeniul constructiilor, industriei auto sau pentru bucătari şi ospătari.
Pentru ca un cetăţean român să obţină permisul de muncă în Belgia este necesar ca un angajator din această ţară să înainteze autorităţilor competente o cerere pentru a obţine autorizaţia de muncă pentru cetăţeanul în cauză. O dată ce autorizaţia de ocupare este obţinută de către angajator, lucrătorul va obţine şi el permisul de muncă.
"Românii vor beneficia de o 'procedură accelerată şi simplificată' de obţinere a permisului de muncă (5 zile) în cazul în care vor să ocupe un loc de muncă într-una dintre funcţiile declarate 'critice', respectiv pentru care piaţa belgiană a muncii este in imposibilitatea de a satisface oferta de locuri de muncă. Meseriile considerate 'critice', pentru care se caută forţă de muncă străină, sunt oferite în patru mari regiuni: Valonia (respectiv 90 de meserii), Flandra (113), Comunitatea germanofonă (53) şi Bruxelles (52)", anunţă reţeaua serviciilor publice de ocupare europene.
Cetăţenii români care doresc să lucreze în Franţa trebuie sa obţină în prealabil o autorizaţie de muncă. Franţa a liberalizat, însă, accesul cetăţenilor statelor Uniunii Europene pe piaţa muncii, inclusiv în cazul României, pentru încă 150 de profesii şi meserii, în domen