"Apa este singurul lichid care hidratează eficient organismul şi potoleşte fiziologic setea, asigurându-i, totodată, şi un aport semnificativ de minerale.
Nici un alt aliment lichid - băuturi industriale, lapte etc. - nu poate înlocui apa pe termen lung fără să producă tulburări metabolice şi afectarea sănătăţii", ne avertizează profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.
Apa are în compoziţie săruri minerale şi proteine benefice pentru sistemul digestiv, eficiente pentru eliminarea toxinelor.
CANTITATEA
Necesarul de apă este foarte important şi se poate stabili în funcţie de greutatea corpului, vârstă, efort fizic, climă. În volumul recent publicat, "Noua ordine alimentară. Şi noi ce mai mâncăm", autorul, profesorul Menchinicopschi, a elaborat un tabel care ne ajută să ştim cu precizie cantitatea de apă pe care trebuie să o bem zilnic fiecare dintre noi:
(În coloana din stânga este categoria de vârstă; înmulţiţi cifrele din coloana din dreapta cu greutatea pe care o aveţi şi, astfel, veţi afla cantitatea de apă pe care trebuie să o beţi zilnic)
CALITATEA
Ştim, aşadar, cantitatea de apă de care avem nevoie zilnic. Dar ce ştim despre calitatea apei? "Deşi apa de la robinet respectă parametrii stabiliţi de normativele în vigoare, consumată zilnic, timp îndelungat, ea poate produce probleme grave de sănătate", spune profesorul Mencinicopschi. În primul rând, sunt sfătuite să evite apa de la robinet persoanele cu sistem imunitar fragil - copiii mici, femeile însărcinate sau care alăptează, bolnavii sau persoanele în perioade de covalescenţă.
Acestora li se recomandă fie să se doteze cu instalaţii de filtare a apei, fie să-şi astâmpere setea cu apă îmbuteliată. Cea mai indicată este apa plată, "pentru că are un niv