Liderii medicilor de familie continuă discuţiile cu conducerea Ministerului Sănătăţii şi cu reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate privind nemulţumirile faţă de noul contract-cadru.
Colegiul Medicilor din România (CMR) susţine că Ministerul Sănătăţii şi CNAS au creat un focar conflictual în sistemul sanitar, arătând că încercarea de a ridica opinia publică împotriva corpului medical şi de a introduce conflicte între specialităţi nu va rezolva problema subfinanţării cronice.
"Colegiul Medicilor din România îşi manifestă indignarea faţă de modalitatea pompieristică şi nepofesionistă prin care Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, împreună cu Ministerul Sănătăţii au creat un focar conflictual în sistemul sanitar românesc", se arată într-un comunicat de marţi al CMR.
Conducerea CMR susţine că atât Contractul cadru, cât şi Normele de aplicare, care trebuiau finalizate până la data de 1 ianuarie 2010, au fost întarziate, iar normele nu sunt definitivate nici până în prezent.
Totodată, Colegiul Medicilor din România acuză Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi Ministerul Sănătăţii că nu au ţinut cont de propunerile CMR şi ale altor organizaţii profesionale şi "au impus de o manieră autoritară măsuri inaplicabile şi care scad calitatea serviciilor medicale".
"Încercarea de a ridica opinia publică împotriva corpului medical şi, în acelaşi timp, de a introduce conflicte între diferite specialităţi medicale este specifică regimurilor totalitare şi nu va rezolva problema subfinanţării cronice a sistemului de sănătate şi nici calitatea actului medical. Recomand atât CNAS, cât şi MS să renunţe la astfel de metode şi să se aşeze la masa unui dialog real cu toţi actorii sistemului de sănătate", a declarat preşedintele CMR, Vasile Astărăstoae.
CMR condamnă încercarea de manipulare a op