La sfârşitul primului trimestru, Rubla- moneda cu cea mai puternicǎ apreciere din Europa
Euro- în depreciere faţǎ de majoritatea monedelor lumii. Dintre monedele ţǎrilor Europene, Zlotul polonez- pe locul al doilea, dupǎ Rublǎ, ca apreciere faţǎ de Euro. Comparativ cu monedele importante ale lumii, Euro s-a depreciat cel mai mult faţǎ de Dolarul Canadian. Leul - în plutonul majoritar, ca şi procent de apreciere faţǎ de moneda europeanǎ.
«Puterea economicǎ a Rusiei cunoaşte o creştere semnificativǎ, iar Rubla se întǎreşte atât faţǎ de Euro, cât şi faţǎ de Dolarul American. În primul trimestru al acestui an, dintre monedele din Europa, Rubla a înregistrat cea mai mare apreciere faţǎ de Euro, cǎderea generalǎ a monedei europene fiind «dublatǎ>> de performanţele înregistrate de economia rusǎ ", a arătat Victor Safta, directorul sucursalei din România a X-Trade Brokers, cea mai mare casă de brokeraj din Europa Centrală şi de Est.
La începutul anului, perechea EURRUB (Euro- Rublǎ) înregistra un nivel de 43,2535 Ruble pentru 1 Euro, pentru ca, la 31 martie, cotaţia sǎ scadǎ la 39,7623 Ruble pentru 1 Euro, marcând o depreciere a monedei Euro de 8,0715% faţǎ de Rublǎ. Rubla a crescut în primul trimestru şi faţǎ de Dolarul American, cu 2,5825%, cu toate cǎ Dolarul American s-a apreciat puternic faţǎ de majoritatea monedelor lumii.
Rusia a ieşit tehnic din criza economicǎ încǎ din 2009, înregistrând creşteri economice în ultimele douǎ trimestre, iar pentru anul în curs previziunile de creştere economicǎ a Rusiei sunt de minim 3,1%, comparativ cu 0,7% pentru Zona Euro. Rusia a înregistrat de asemenea o serie de rezultate pozitive şi în anul curent: inflaţia a scǎzut în martie la o ratǎ anualizatǎ de 6,5%, atingând astfel cel mai scǎzut nivel din ultimii 12 ani, tot în martie- serviciile au cunoscut cea mai mare ratǎ de creştere din octombrie 2009 şi