Un restaurant din Floreasca va plăti un impozit forfetar de trei ori mai mare decât acum, după grila propusă de Finanţe, care ţine „secretă“ reţeta aflată la baza noilor calcule. Potrivit grilei impozitului minim valabile în prezent, un restaurant cu cifra de afaceri de 100.000 de euro plăteşte anual 1.585 euro. Conform noii grile propuse de Ministerul Finanţelor, dacă restaurantul se află în zona Floreasca şi are o suprafaţă de 100 de metri pătraţi, la aceleaş
Un restaurant din Floreasca va plăti un impozit forfetar de trei ori mai mare decât acum, după grila propusă de Finanţe, care ţine „secretă“ reţeta aflată la baza noilor calcule.
Potrivit grilei impozitului minim valabile în prezent, un restaurant cu cifra de afaceri de 100.000 de euro plăteşte anual 1.585 euro. Conform noii grile propuse de Ministerul Finanţelor, dacă restaurantul se află în zona Floreasca şi are o suprafaţă de 100 de metri pătraţi, la aceleaşi venituri, va plăti 5.243 euro. În schimb, dacă este situat în Drumul Taberei, va plăti cu 15% mai puţin, respectiv 4.585 euro.
Cum s-a ajuns la aceste calcule este un mister chiar şi pentru specialiştii din domeniul fiscalităţii. Aşa cum era de aşteptat, Ministerul Finanţelor a lansat un proiect fără să şi-l asume oficial şi, implicit, fără să dea explicaţii şi justificări privind noua modalitate de calcul.
Deocamdată, au fost emise criterii de impozitare doar pentru două sectoare economice: restaurante, baruri şi cafenele, respectiv hoteluri şi facilităţi de cazare. Pentru primul domeniu de activitate, impozitul se stabileşte în funcţie de variabilele: rangul localităţii şi suprafaţa utilă, iar pentru cel de-al doilea, în funcţie de numărul de stele sau margarete şi de numărul de camere autorizate.
Pentru celelalte 26 de coduri CAEN selectate pentru impozitul forfetar, aşa cum apar în proiectul Finanţelor, nu s-a stabi