Eradicarea tuberculozei (TBC) nu se va putea face niciodată dacă pacienţii nu vor fi obligaţi, printr-o legislaţie dură, să ducă până la capăt tratamentul împotriva acestei boli, avertizează medicii.
De asemenea, numărul cazurilor de tuberculoză înregistrate în ţara noastră ar putea creşte, pe fondul efectelor crizei economice, având în vedere că această boală este una a sărăciei, atrage atenţia directorul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie "Leon Daniello" din Cluj-Napoca, doctorul Vasile Mureşan.
"Se ştie că tuberculoza este în relaţie invers proporţională cu nivelul de trai. Dacă această criza economică va continua, e posibil să ne aşteptăm la o creştere a incidenţei tuberculozei la nivel naţional în următorii ani", spune doctorul Vasile Mureşan.
SCĂDEREA INCIDENŢEI
TBC afectează în special persoanele care au o imunitate scăzută, care fumează mult sau consumă în exces băuturi alcoolice. România este pe locul întâi în Europa la numărul bolnavilor de TBC, cu 107 bolnavi la 100.000 de locuitori.
Cele mai afectate zone din ţară sunt Oltenia şi Moldova. Judeţul Dolj se poate "lăuda" cu o incidenţă peste media pe ţară, de 140 de cazuri la 100.000 de locuitori, potrivit datelor statistice din 2009. Dintre judeţe, Clujul este, după Harghita, Covasna şi Braşov, judeţul cu cea mai mică incidenţă a TBC-ului, adică 58 de pacienţi la suta de mii de locuitori.
Potrivit datelor Programului Naţional de Control al Tuberculozei (PNCT) prezentate la 24 martie - Ziua Mondială Împotriva Tuberculozei - la Institutul de Pneumologie "Marius Nasta" din Capitală, anul trecut au fost înregistrate 21.457 de cazuri noi şi recidive de tuberculoză, cu 1.222 mai puţine decât în 2008.
Scăderea a fost mai pronunţată la cazurile noi (de la 18.717 în 2008, la 17.866 în 2009), faţă de recidive, unde scăderea este mult mai puţin sp