A trecut un an de la cutremurul din Abruzzo, la 70 de kilometri de Roma, cutremur care a făcut peste trei sute de morţi şi a lăsat pe drumuri 80 de mii de persoane. Este vorba de cel mai mare dezastru natural care a zguduit Europa occidentală din 1945 încoace, transmite corespondentul RFI în Italia, Ştefan Popescu.
A trecut un an de la cutremurul din Abruzzo, la 70 de kilometri de Roma, cutremur care a făcut peste trei sute de morţi şi a lăsat pe drumuri 80 de mii de persoane. Este vorba de cel mai mare dezastru natural care a zguduit Europa occidentală din 1945 încoace, transmite corespondentul RFI în Italia, Ştefan Popescu (audio).
Autorităţile de la Roma şi cele din Abruzzo au organizat o serie de manifestări, care au început în plină noapte, la exact ora când s-a făcut simţită prima replică.
Manifestările au început chiar la ora 3 şi 32 de minute, când acum un an de zile a fost înregistrată prima replică a seismului. Clopotele bisericii Anime Sante din Aquila, reşedinţa regiunii Abruzzo au bătut de 308 ori, în memoria celor dispăruţi.
În Piaţa Domului, deschisă publicului, mii de persoane au rememorat cele 28 de secunde de groază, care au dus la dispariţia celor dragi şi i-au lăsat pe drumuri. Totul a decurs normal, fără incidente. Precizarea se impune, întrucât cu numai câteva ore înainte a avut loc o reuniune organizată de autorităţile locale, iar mesajul premierului Berlusconi a fost huiduit. În cursul zilei de marţi, 6 aprilie, va avea loc o mesă şi un concert în memoria victimelor.
Deşi 14 mii de sinistraţi s-au instalat deja în apartamente noi şi alţi două mii patru sute, în case de lemn, totuşi autorităţile sunt criticate pentru faptul că până în prezent nu au fost găsiţi vinovaţi. Cum a fost posibil ca un cutremur cu magnitudinea de 5,8 grade pe scara Richter să producă atâtea victime ? Vinovaţii sunt încă de negăsit, deşi se