Una dintre criticile aduse justiţiei române în raportul CE ţine de durata prea mare a proceselor. Stau mărturie dosarele marilor înşelăciuni din Dolj, care zac de ani buni prin instanţe, fără să se întrevadă pronunţarea unei hotărâri definitive.
Raportul interimar al Comisiei Europene (CE) privind reforma justiţiei în România, dat publicităţii recent, a atras atenţia, printre altele, şi asupra duratei prea mari a proceselor, în dosarele penale ce privesc fapte grave. Mai mult, practica judiciară în aceste procese a rămas inconsecventă, pentru fapte aproape identice instanţele dând soluţii total opuse, se menţionează în acelaşi raport.
CE atrage atenţia şi asupra unei practici de tergiversare a proceselor utilizată deseori - aceea a sesizării Curţii Constituţionale cu privire la existenţa unor excepţii de neconstituţionalitate a unor prevederi legale. Deşi, până în prezent, Curtea Constituţională a respins toate aceste cereri, multe cazuri au fost amânate cu peste şase luni, timp în care procesul a fost suspendat în aşteptarea deciziei privind aceste excepţii. Două amendamente legislative alternative de limitare a caracterului suspensiv al excepţiilor de neconstituţionalitate sunt depuse în parlament din septembrie 2009, dar nu s-au concretizat până acum în prevederi legale aplicabile.
„Durata rezonabilă a proceselor este respectată“
Imediat după publicarea raportului pe justiţie, Florica Bejinariu, preşedinta Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a combătut într-o conferinţă de presă criticile privind prelungirea peste măsură a judecării proceselor. „Durata rezonabilă a proceselor este respectată în instanţele şi Parchetele din România, ca regulă, iar ca excepţie întâlnim depăşiri ale duratei rezonabile în 5-10% din totalul dosarelor înregistrate la instanţe. Aceste depăşiri se datorează unei diversităţi de cauze, un