Bianca, o tanara din Bucuresti, a scos recent la vanzare o casa pe un teren de 240 mp in zona Berceni. Prima dilema a venit imediat: Cu cat sa scoata proprietatea la vanzare pe o piata blocata? A discutat cu circa 20 de agentii imobiliare si doar una a trimis un consultant sa vada proprietatea inainte de a face o recomandare de pret.
Restul au propus diverse preturi doar pe baza informatiilor telefonice. Majoritatea agentilor cu care a discutat tanara au spus ca vor include oferta in baza de date si ca vor reveni cu un telefon pentru a cere mai multe detalii. In doua saptamani, ea nu a mai primit insa niciun telefon.
"Un singur agent a venit sa vada proprietatea. A evaluat-o la circa 58.000 euro", spune proprietara locuintei. Recomandarea de pret a venit, insa, abia dupa ce ea i-a spus cat ar vrea sa obtina.
Sub 5% din agentii imobiliari care forfotesc pe piata sunt calificati profesionalGabriel Zamfir, presedinte Uniunea Nationala a Agentiilor Imobiliare (UNIM), filiala Bucuresti
In aceeasi zona, o casa pe un teren de 400 mp s-a vandut in urma cu cateva luni la circa 35.000 euro.
Agentul respectiv si anunturile lipite de proprietara pe stalpii din zona i-au adus, in doua saptamani, circa 10 vizionari, dar niciun client hotarat.
De unde provine aceasta lipsa de interes a agentiilor imobiliare? Explica Gabriel Zamfir, presedinte al Uniunii Nationale a Agentiilor Imobiliare, filiala Bucuresti. Majoritatea agentilor imobiliari de pe piata nu sunt calificati sa practice aceasta meserie, iar ei sunt in continuare obisnuiti cu vanzarile de altadata, cand singura responsabilitatea a agentului era sa intermedieze, fara a face practic nimic. "Din nefericire, pe piata sunt inca agenti care nu inteleg care este rolul lor in tranzactie, dar si clienti care privesc cu acelasi primitivism tranzactionarea locuintei, des