După creşterile impresionante din anii 2007 şi 2008 Sibiul înregistrează scăderi importante ale numărului de turişti.
Autorităţile nu sunt foarte îngrijorate, şi pun scăderile pe seama crizei economice de anul trecut şi cred cu anul acesta turiştii vor reveni în număr mare.
Anul trecut, cea mai aglomerată lună din punct de vedere turistic a fost august, când s-au înregistrat aproximativ 47.600 de înnoptări în judeţul Sibiu, conform Direcţiei de Statistică Sibiu. În comparaţie, judeţul Braşov spre exemplu a înregistrat aproximativ 126.600 de înnoptări în aceaşi lună. Şi comparaţiile cu anii trecuţi arată scăderi ale numărului de turişti. Reprezentanţii municipalităţii sibiene nu sunt tocmai convinşi relevanţa datelor Direcţiei de Statitică şi spun că încasările din taxa hotelieră reprezintă un etalon mult mai clar.
Taxa hotelieră
„Încasările din taxa hotelieră reprezintă singurul instrument pe care municipalitatea îl are la ora actuală de a monitoriza cu destul de multă acurateţe mediul turistic. Având în vedere că anul 2009 a fost un an în care criza economică şi financiară şi-a făcut resimţite efectele în toate domeniile, şi în domeniul turistic s-a înregistrat o scădere, dar totuşi, cifrele arată că Sibiul se situează înca bine comparativ cu anii precedenţi”, spune Mirela Grigore, purtător de cuvânt al Primăriei Sibiu. Din acest punct de vedere primăria Sibiu a încasat în 2009 puţin peste 1,3 milione lei, aproximativ 300.000 mai puţin decât în 2008.
Promovare puţină şi proastă
Detlev Hohne, directorul turoperatorului german TUI pentru Maroc, România şi Bulgaria, declara pentru agenţiile de presă internaţionale, în urmă cu aproape o lună, că ţara noastră nu s-a folosit suficient de capitalul de imagine adus de Capitala Culturală din 2007. “Sibiul a fost în 2007 Capitală Culturală Europeană, iar România nu s-a folosit îndeaju