Aspartamul, E951, este unul dintre cei mai controversaţi aditivi alimentari. De ani întregi se fac sute de studii care nici până acum nu au reuşit să arate clar dacă este sau nu nociv pentru consum. Nu o dată s-a pus problema interzicerii folosirii lui, numai că aceia care au cerut acest lucru nu i-au convins pe cei care sunt de acord cu utilizarea aspartamului.
O echipă de experţi din toate statele membre UE a participat la o cercetare legată de efectele nocive ale aditivului alimentar E951. Concluzia acestora a fost că Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA) nu are nici un motiv pentru care să schimbe indicaţiile de folosire a aspartamului, acesta fiind sigur pentru consum.
DOUĂ DECENII DE CONTROVERSE
E951 este utilizat în Europa din 1980, fiind folosit în produse cu conţinut caloric scăzut, gume de mestecat şi băuturi carbogazoase. Cu toate că au fost nenumărate studii care au arătat că are efecte adverse puternice, EFSA le-a analizat şi şi-a reafirmat de fiecare dată avizul pozitiv de siguranţă. Doza zilnică admisă este de 40 mg/kg corp, iar în 2002 membrii Comitetului Ştiinţific pentru Hrană au spus că nu există nici un motiv pentru care aceasta să fie crescută. Decizia lor a fost luată tocmai pentru că există semne de întrebare cu privire la siguranţa consumului de aspartam.
Cercetătorii care sunt împotriva utilizării aspartamului şi cer interzicerea lui menţionează în rapoartele studiilor realizate că E951 produce dureri de cap, pierderea vederii şi a memoriei, grave probleme gastrointestinale. De cealaltă parte, avocaţii aspartamului spun că au luat în considerare toate datele posibile, de la efectele asupra creierului la cele asupra apetitului, asupra metabolismului. Concluzia lor este că E951 este sigur, dar că totuşi este necesar să se facă teste suplimentare pentru a clari