Numărul românilor care şi-au petrecut mini-vacanţa de Paşte la mare sau la munte a scăzut anul acesta, iar cei care au avut bani să plece de-acasă au fost ceva mai cumpătaţi decât în 2009. Ca şi în anii trecuţi, cei care au petrecut în ţară au preferat să se cazeze la pensiuni. Nici destinaţiile externe căutate nu s-au schimbat : staţiunile din Bulgaria şi Grecia au fost preferatele românilor.
Numărul românilor care şi-au petrecut mini-vacanţa de Paşte la mare sau la munte a scăzut anul acesta, iar cei care au avut bani să plece de-acasă au fost ceva mai cumpătaţi decât în 2009.
Ca şi în anii trecuţi, cei care au petrecut în ţară au preferat să se cazeze la pensiuni. Nici destinaţiile externe căutate nu s-au schimbat : staţiunile din Bulgaria şi Grecia au fost preferatele românilor.
Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc îşi face deja socotelile, după prima mini-vacanţă din 2010. Anul acesta, 37.500 de români s-au cazat într-o unitate turistică de la munte sau de la mare, iar în medie, preţul unui sejur achitat de un turista fostde 405 lei. Pentru comparaţie, anul trecut au fost înregistraţi 48.500 de turişti, rezultând o medie de 518 lei pentru fiecare turist.
18 mii de cazări oficiale au fost înregistrate la pensiunile din zonele Bran-Moeciu, Bucovina, Vrancea, Sibiu, Maramureş şi Buzău, semn că românii nu uită de tradiţii, de Paşte.
Pe locul doi în preferinţele turiştilor se află staţiunile montane, iar dintre acestea, cele mai solicitate au fost zonele de pe Valea Prahovei, unde totuşi gradul de ocupare nu a depăşit 40%.
Aproximativ cinci mii de români au ales să servească masa de Paşte în restaurantele hotelurilor din marile oraşe.
Litoralul nu a fost la mare căutare. După experienţa nefericită de anul trecut, când la mare au fost pregătite pentru turişti peste trei mii de locuri de cazare, dintre care s-au rezervat