Despre periartrita scapulohumerală (periartrita umărului), dar şi despre durerile pe care le cauzează vă oferă informaţii medicul Sebastian Diaconescu, medic specialist recuperare, medicală la Institutul Naţional de Recuperare Medicină Fizică şi Balneologie Bucureşti.
De asemenea, medicul Diaconescu împreună cu profesorul Eugen Caracaş (foto) vă recomandă exerciţiile terapeutice care trebuie efectuate de persoanele care suferă de această afecţiune.
Periartrita scapulohumerală este un sindrom clinic caracterizat prin durere, redoare ("înţepenire") şi impotenţa funcţională a umărului. Poate fi favorizată de factori congenitali sau este dobândită (utilizarea profesională sau sportivă excesivă a articulaţiei umărului). Afecţiunea este întâlnită la ambele sexe, cu incidenţă maximă la persoanele cu vârsta de peste 40 de ani.
Medicul Diaconescu precizează că obiectivele tratamentului sunt: ameliorarea durerii şi a procesului inflamator, corectarea poziţiilor vicioase, întreţinerea sau refacerea mobilităţii normale, refacerea tonusului, forţei, rezistenţei şi reechilibrarea grupelor musculare din jurul articulaţiei.
Specialistul în recuperare medicală mai adaugă că precocitatea începerii programului de recuperare este foarte importantă.
"Uneori e foarte greu de decis momentul începerii recuperării; ghidajul se face după dublul principiu al lipsei durerii: să nu fie prezentă în timpul recuperării şi să nu crească după exerciţii", spune medicul. Intervenţiile chirurgicale sunt destul de puţin întâlnite în cazul periartritei umărului, deoarece majoritatea pacienţilor răspunde bine la tratamentul conservator.
RECUPERAREA
Exerciţiile fizice recomandate au rolul de a reface întreaga amplitudine de mişcare a braţului şi recâştigarea supleţii şi forţei musculare. Şedinţa de kinetoterapie e preced