Persoanele fizice isi vor putea transfera mai simplu de la o banca la alta un cont curent in lei, impreuna cu banii din cont si instructiunile de plata contractate, doar prin depunerea unei cereri la banca noua, fara a mai fi nevoie sa mearga la banca anterioara.
Se vor elimina astfel cinci operatiuni pe care clientul ar fi trebuit sa le faca pentru transferul unui cont de la o banca la alta impreuna cu serviciile de plata, potrivit Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), care a emis un set de "Reguli comune privind mobilitatea conturilor", avizate de BNR si publicate pe site-ul propriu, valabile de la 1 aprilie.
Aceste reguli comune nu sunt insa imperative pentru banci, fiecare avand dreptul sa participe sau nu la acest proiect. Clientul isi va putea muta un cont de la o banca la alta prin noua procedura simplificata doar daca ambele banci participa la proiectul ARB privind mobilitatea conturilor.
Pana acum, birocratia ii descuraja pe clientii bancilor sa isi mute contul la alta institutie de credit, chiar daca respectiva oferea dobanda mai mare pentru sumele la vedere, un comision de administrare mai mic sau posibilitatea de a atasa un card de debit contului curent. O varianta era pur si simplu deschiderea unui cont la alta banca si abandonarea contului deschis la banca initiala, astfel ca institutiile de credit ajungeau sa acumuleze conturi inactive, care dadeau o imagine eronata a numarului de clienti si pe care acum incearca sa le lichideze. Setul romanesc de reguli adoptat de ARB a aparut dupa ce la nivel european au fost adoptate, in noiembrie 2008, "Principii comune privind mobilitatea conturilor", ca o continuare a eforturilor Comisiei Europene de a crea o piata bancara comuna si cat mai concurentiala.
Care va fi efectul acestor reguli pe piata bancara autohtona?
"Este clar ca pe clienti ii avantajeaza. Pentru banci insa vor fi chel