Veniturile locale ale producătorului austriac de materiale de construcţii Wienerberger s-au înjumătăţit anul trecut, de la aproape 73 milioane euro la aproximativ 36 milioane de euro, ponderea operaţiunilor din România scăzând cu un procent, de la 3%, în 2008, la 2%. "Un nivel ridicat al datoriei externe şi un deficit comercial extern considerabil, alături de declinul consumului cuplat cu o creştere a îndatorării populaţiei a oprit în 2009 creşterea dinamică din România", s
Veniturile locale ale producătorului austriac de materiale de construcţii Wienerberger s-au înjumătăţit anul trecut, de la aproape 73 milioane euro la aproximativ 36 milioane de euro, ponderea operaţiunilor din România scăzând cu un procent, de la 3%, în 2008, la 2%.
"Un nivel ridicat al datoriei externe şi un deficit comercial extern considerabil, alături de declinul consumului cuplat cu o creştere a îndatorării populaţiei a oprit în 2009 creşterea dinamică din România", se arată într-un raport al grupului austriac.
Wienerberger susţine că, în ciuda unui regres de 45% în cazul autorizaţiilor de construcţii emise, grupul a reuşit să-şi depăşească companiile competitoare şi să-şi majoreze cota de piaţă.
Totodată, producătorul de cărămizi precizează că veniturile au scăzut, dar optimizarea costurilor, precum şi cota mai ridicată a vânzărilor de produse realizate în România, în detrimentul importurilor din Ungaria, au condus la o marjă mai bună a EBIDTA.
Sectorul rezidenţial îşi continuă declinul
Autorii raportului notează că este dificil de avansat estimări privind evoluţia din acest an, dar este posibil ca sectorul construcţiilor rezidenţiale să continue să scadă.
Veniturile grupului austriac au totalizat anul trecut 1,816 miliarde euro, mai mici cu 25% faţă de 2009, când au fost 1,816 miliarde euro.
Wienerberger operează în România din anu