Firmele şi angajaţii români plătesc cel mai mare număr de taxe şi impozite din UE şi petrec peste 200 de ore pe an la ghişeu. Productivitatea românilor este cel mai taxată din blocul comunitar. Cu toate acestea, sistemele de protecţie socială înregistrează un deficit cronic.
Firmele şi angajaţii români plătesc 113 taxe şi impozite pe an, cel mai mult din UE, în 202 ore, arată un raport al PricewaterhouseCoopers şi al Băncii Mondiale. Ceea ce înseamnă că un contribuabil trebuie să stea la ghişeu, non-stop, aproape nouă zile pe an până îşi achită toate dările. Din totalul taxelor şi impozitelor, cele pe muncă sunt în proporţie covârşitoare.
Fiscul a încasat „ din greşeală” 8 milioane de lei
Românii dau jumătate din venituri pe taxe
Impozitul forfetar, spaima vedetelor
Gaura de 50 de milioane de euro, o scăpare!
Experţii fiscali spun că sistemul trebuie reformat, sau riscă să intre în colaps. „Când ai patru milioane de contribuabili care susţin 20 de milioane de beneficiari, suprataxarea muncii este prima greşeală pe care o fac autorităţile", spune avocatul Gabriel Biriş.
La rândul său, expertul fiscal Emilian Duca arată că cele mai împovărătoare sunt contribuţiile de asigurări sociale. „Când statul a majorat cotele de contribuţii - ultima oară în ianuarie 2009 - toată lumea a început, din nou, să fugă de plata acestora. Astfel, asigurările sociale de stat înregistrează un deficit cronic", explică Duca. Acesta precizează că în aceeaşi situaţie se află şi asigurările sociale de sănătate, dar şi cele pentru şomaj. Finanţarea acestor sisteme de protecţie socială se face din fondurile colectate prin plata contribuţiilor de către salariaţi şi angajatori.
„Nivelul contribuţiilor sociale este cauza principală a supraimpozitării muncii, ceea ce a determinat fuga masei impozabile în economia subterană", precizează Duca. @N_P