În multe cazuri, mirii deţinuţi divorţează după ce perioada de detenţie ia sfârşit.În 2009, 19 cupluri s-au căsătorit în Penitenciarul de Maximă Siguranţă din Galaţi. În 2010, alte cinci.
Celibatarii condamnaţi la ani grei de închisoare, care îşi ispăşesc pedepsele în Penitenciarul de Maximă Siguranţă din Galaţi, suportă cu greu gândul că nu pot discuta cu o femeie până la eliberare. Asta ca să nu mai vorbim de abstinenţa sexuală prelungită.
„Dragoste" la prima vedere
O parte dintre deţinuţi au găsit o soluţie. În drumul spre camere sau când sunt scoşi la plimbare, aceştia au ocazia să tragă cu coada ochiului la femeile încarcerate în imobilele situate în vecinătate, iar imediat ce află cum se numesc, le trimit scrisori de dragoste.
„Deţinuţii pot coresponda prin scrisori. Drumul corespondenţei este mai complicat, în sensul că scrisoarea pleacă de la Penitenciar la Poştă, iar de la Poştă se întoarce la Penitenciar şi i se înmânează adresantului după ce se deschide în prezenţa lui pentru a nu conţine substanţe sau lucruri interzise", ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Galaţi, Ionuţ Anghel.
Căsătoria dintre deţinuţi nu se poate oficia oricum, ci este nevoie ca şi directorul Penitenciarului să îşi dea avizul pentru ca uniunea să aibă loc.
Interesant este că numărul căsătoriilor între deţinuţi este în creştere. În 2009 au fost oficiate de Starea Civilă un număr de 19 căsătorii în Penitenciarul de Maximă Siguranţă din Galaţi, dintre care două sunt între persoane private de libertate.
În 2010 s-au căsătorit deja trei cupluri de condamnaţi, în timp ce doar două perechi formate dintr-un deţinut şi o persoană aflată în libertate au consimţit să se căsătorească în spatele gratiilor. Scopul este simplu: întreţinerea de relaţii sexuale, care în afara căsătoriei nu ar fi posibilă.