Ouăle roşii, drobul, borşul şi friptura de miel, cozonacul şi pasca, alături de vinul roşu pot provoca disconfort digestiv, în cazul în care sunt consumate în exces.
Masa de Paşte este bogată în proteine, aşa că este bine să asortăm fripturile şi ouăle cu legume din belşug. „Indicat ar fi ca apoi să consumăm supe sau ciorbe, dar şi ceaiuri de sunătoare, gălbenele, coada şoricelului. Sunt ceaiuri care stimulează secreţia de bilă şi uşurează digestia“, a precizat dr. Mirela Cristea, medic de familie cu competenţă în fitoterapie.
Pentru a scăpa de mahmureală, specialiştii ne sfătuiesc să consumăm cât mai multă apă plată, sucuri din fructe, dar şi ceaiuri, pentru că facilitează eliminarea alcoolului din organism.
După Sărbători, medicii recomandă diete pentru detoxifiere. Dr. Cristea recomandă să bem 2 – 3 litri de ceai neîndulcit sau apă plată pe zi.
Dimineaţa, trebuie să mâncăm fructe – grepfrut, portocale, mere. La prânz, putem consuma salată verde cu orez, legume, peşte, iar seara – supe de legume. Cele mai recomandate sunt cele din broccoli şi roşii.
Abuzul alimentar pune sănătatea în pericol
Inamicul numărul unu în alimentaţia noastră de sărbători este abuzul cantitativ de mâncare, la care se adaugă abuzul de proteine animale: carne, ouă şi alte produse animale, ceea ce se traduce printr-un dezechilibru al compoziţiei alimentaţiei.
„La acestea se adaugă faptul că în aceste zile, de obicei, mişcarea lipseşte cu desăvârşire. Recomandările sunt extrem de uşor de urmat: comportament alimentar raţional, care va ţine departe cel mai mic disconfort digestiv“, a declarat medicul specialist Florentina Enescu.
Citiţi mai multe în !