Multe persoane sunt diagnosticate şi intră la tratament când diabetul de tip II s-a instalat deja şi determină complicaţii. Riscul dezvoltării acestei afecţiuni poate fi apreciat de către medicii diabetologi cu ajutorul unui chestionar bazat pe un set de analize simple.
În prezent, sunt înregistraţi la noi în ţară, în Programul Naţional de Diabet, aproximativ 580.000 de diabetici. Din aceştia, 95 la sută suferă de diabet zaharat de tip II (noninsulinodependent).
„Proporţia diabeticilor, de sub 5% din populaţia României, este destul de mică faţă de cele din alte ţări vecine, cum este Ungaria, de exemplu. Cu toate acestea, este foarte posibil ca numărul real al persoanelor care suferă de diabet să fie mai mare, poate chiar dublu, mulţi dintre aceştia neajungând la medic şi nefiind diagnosticaţi", precizează conf. dr. Ioan Andrei Vereşiu, preşedintele Federaţiei Române de Diabet.
Potrivit specialiştilor, pentru a depista din vreme această afecţiune, este necesară realizarea unor teste care estimează riscul unei persoane de a suferi de diabet. Pentru aceasta, Asociaţia Americană de Diabet a definit în luna ianuarie a acestui an (2010) un chestionar pe baza căruia se pot aprecia stările cu risc crescut de a evolua spre diabet.
care sunt testele recomandate
„Primul parametru pentru depistarea riscului de diabet este alterarea glicemiei à jeun (după ce persoana nu a mâncat timp de opt ore).
Valorile care sugerează o glicemie bazală modificată se situează între 100 şi 125 mg/dl. Al doilea indiciu al riscului de diabet îl reprezintă scăderea toleranţei la glucoză. Pentru aceasta se măsoară glicemia la două ore, iar valorile care trebuie să ne îngrijoreze sunt între 140 şi 200 mg/dl. Iar cel de-al treilea test este cel al hemoglobinei glicozilate (creşte proporţional cu glicemia, oferind indicii despre glicemia medie din ultimele trei luni).